Pages

Monday, August 9, 2010

banjir terburuk di chinasalam

sejak kebelakangan ni banyak banjir berlaku di seluruh dunia. ini amat membimbangkan kebanyakan negara terutama di Benua Asia yang sebelum ini di gemparkan oleh banjir di Pakistan.di Beijing Banjir lumpur yang melanda sebuah kawasan terpencil di barat laut China semalam menyebabkan separuh dari bandar di daerah Zhouqu di Wilayah Autonomi Gannan Tibet di Gansu tenggelam manakala 2,000 orang dilaporkan hilang.Banjir itu yang berlaku akibat hujan lebat kelmarin turut menyebabkan 127 orang disahkan telah meninggal dunia.ramai penduduk yang dapat mnyelamatkan diri dengan melarikan diei ke tempat tinggi seperti gunung dan tanah tinggi berhampiran dan ada juga yang mnyelamat kan diri ke bumbung apartment - apartment sekitar beijing selepas air Sungai Bailong melimpah disebabkan sekatan pelbagai benda.

keadaan bertambah buruk dengan kehadiran lumpur tebal yang mnyukarkan lagi usaha menyelamat mangsa banjir dilakukan.Banyak rumah musnah manakala jalan-jalan diliputi dengan lumpur dan air pada waktu pagi.

sebagai rakyat Malaysia kita seharusnya bersyukur di atas nikmt yang dikurniakan oleh Allah swt yang mana kita bernasib baik dari malapetaka sebesar itu..

No comments:

Post a Comment