Pages

Saturday, November 13, 2010

arak da jadi sebati dgn org Melayu


salam

rasenye isu ni da lame kot..saya saje bangkit kn isu ini sebab da melampau sgt da org kita ni.. bagi golongan atasan arak ni adalah sejenis mnuman harian. pg,tgh hari, ptg teguk air haram ni.
golongan sederhana pon sama. xdapat wine beer murah tu pon dorg belasah.

last year ex-classmate time skolah dulu ajak g karok..so pg la karok mlm tu..then ade 2 bdk laki lain yg jarang karok dgn kami tp still kenal lg..masuk n karok sekali..sy juz senyap jela..da kwn kn.xkn nk halau.time best2 karok dorg kuar n masuk balik bwk botol minuman.dlm hati best gak rase..coz dpt la nk tumpang air dorg haha.maklum lah dahaga jgk..xsure air ape mule2 coz gelap dalam bilik karok tu..lps dorg mnum bru la perasan ade tulisan "carlsberg"

bengang giler rase..yela dr kecik mmbesar same2..time besar ni nk jadi mcm ni..xtau la mne maruah dorg hilang sampai boleh simply mnum arak depan mmber2 lain.

kau dah wat salah xpayah la nk tunjuk2 kat orang..ape la nk jadi kat anak bangsa kita ni.
g tasik ade je botol2 arak bersepah.bawah jambatan ade botol2 jgk.

yg mnjadi persoalan skng ni..mane maruah dorg ??

tolong la jgn nk salah kn parents...bg sy jwpan yg paling simple adalah diri sendiri. if kita xdapat control diri kita dari terprngaruh mmg kita akan terjerumus ke arah maksiat..semoga Allah SWT selamatkn kita semua dari perkara sia2 seperti ni..

bile jumpa dgn kwn2 yg dah lame xjumpe mula la dorg bukak pekung dorg..skng ni dah jadi kaki club..dah mnum arak..masyallah..takut betul dgr cite budak2 zaman skng ni..n jadi peringatan buat diri sy sendiri..yela kita ni semua makhluk biasa..semoga Allah SWT jauh kn kita dari perbuatan yg amat di murkai olehnya...isyallah =)


5 comments:

  1. benda ni dh jadi amalan kot kt masyarakat kita,hukum agama semua dh tak amek peduli dh,lena dengan kenikmatan dunia,sbb tu la jadi cmtu..duit yg dowg ade wat abis kt bnda2 cmni,sbb myb duit yg dowg dpt tu pn bkn dr jln yg btol..hurmm..kita hanya mampu menegur jela..

    ReplyDelete
  2. betol tu dane..semoga dorg dgr ape yg ak cuba sampaikn

    ReplyDelete
  3. gol. mcm tu xde rase malu pn bila buat perkara2 mcm tuh. Same jgk mcm case bersekedudukan. Plg xbley bla bile buat dpn kite. Xde rse malu langsung!

    ReplyDelete
  4. tambahan.....

    kalo nk buat dosa& maksiat, buat la sorng2... jgn libatkn org laen yg xbuat. Tp bila dh jatuh hukum bersubahat........ gol. tu patut pikir lor~ penat parents antar g skolah agama

    ReplyDelete
  5. betul ckp kot tu anis..sume salahkn parents je

    ReplyDelete