Pages

Monday, November 29, 2010

sultan


salam

ape khabar semua.selepas membaca paper smlm tergerak nk mnulis tentang isu ni..tjuk paper smlm Sultan Selangor dukacita. dan isi kandungan berita tersebut menyentuh ttg masyarakat kini yg telah mula myuarakan pendapat. dan pendapat mereka bg saya tidak perlu di suarakan dan tidak relevan.

pendapat mereka adalah berkaitan sistem raja-raja yg telah ada di Malaysia sejak berkurun lamanya. pandapat dan matlamat mereka adalah agar sistem Raja Berperlembagaan ini disemak dan dikaji semula atas alasan negara telah menjalani arus pemodenan dan sistem yang diamalkan sekarang ini sudah tidak bersesuaian adalah amat tidak bertepatan.

dan tambah menyedihkan lg adalah mereka yg bersuara ini termasuk orag Melayu sendiri.Sultan Selangor , Sultan Sharafuddin bertitah, terdapat juga suara lantang di kalangan orang Melayu sendiri yang meminta perkataan ‘Melayu’ dihapuskan daripada ungkapan Raja-Raja Melayu. Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah bertitah baginda sedih dan dukacita kerana ada segelintir individu yang berhijrah ke negeri itu, terutama orang Melayu, sanggup mempersoalkan peranan institusi Raja Melayu serta kedudukan dan hak keistimewaan bangsa Melayu.

kita haruslah sedar bahawa Sultan lambang bangsa Melayu dan melindungi hak2 org Melayu itu sendiri. jadi pada saya jgn lah terlalu mementingkn diri sendiri mahupun kepentingan politik sehingga sanggup menggadai bangsa sendiri..

No comments:

Post a Comment