Pages

Monday, August 22, 2011

kisah bayi tahun tersebut..


Assalamualaikum...

baru2 ni ade terbace satu status sahabat di facebook..dalam bace tu terase ade kebenaran dan teersenyum la bile terkenangkan kenangan di time sekolah rendah dulu..

"budak2 yg lahir pd thn 70/80/90an mesti ingat mase skola rendah dulu: -
kat skola ade salesman jual buku cerita. ari ni bg list, esok mintak duit beli walaupun cerita buku tu dah tau. salesman susu pon camtu gak. kat library, budak2 mmg baca buku tp just tengok gamba je. bile ade program Nilam, sebok semua nak pinjam buku. RMT kat skola mkn x best, tp yg berduit pon join RMT, x phm, pakai pensel box
yg bole bukak dpn blkg, pastu ade sharpener kat tgh2 die. main lwn pemadam, syg nak guna utk padam. padahal itu fungsi sbnr, utk padam! pakai pembaris yg bergerigi, kat dlm ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu. cikgu pakai pembaris kuning pjg. Ade pemegang kat tgh2 tp x penah nmpk cikgu pgg pon kat situ. bulu ayam jd ramping krn sering dijadikan rotan. time pendidikan seni, lukis sume boleh tp bile time kaler sume hampeh. ade gak buat anyaman pakai kertas warna, kolaj la, ape la, main game 2D. super contra, super mario, street fighter, sume pakai tape. jam tgn Boy London jd idaman, sbb bole tuka2 kaler ikut suhu n cuaca. takut BCG tp lepas inject poyo la pulak, balik skola beli JoJo xpon Dendang. Tora pon best gak. Beli se mata2 nak mainan, coklat die x mkn pon. Kasut berlampu kat tapak, yg iklan die kat tV bole tembak alien tu, Siri kartun; power rangers, ultraman, transformers, ninja turtles, Thundercats, maskman, Gaban dan mcm lg. jgn lupe sume ni sbb zaman skrg budak2 x smpt lyn bende2 ni..asyik ngadap tv n ps.. kite akan sentiasa berubah, cume asal-usul kite yg permanent. huhu~ ni la baru zaman kita kawan2 pas r kt member2 korang mesti diorg tersengeh2 bace mende
nih. ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ "̮ ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ "̮.sy pon copy teks niii dri kwn sy........

Friday, August 19, 2011

Sisa Ramadhan tahun ini



Assalamualaikum...

selamat memasuki 10 mlm terakhir Ramadhan..semalam dgr imam bace doa sayu jer.. sedih jer mengenangkan dosa2 yang pernah dilakukan sepanjang 23thn tinggal di muka bumi ni.. semoga kita semua mengejar Lailatul Qadar dan menikmati manafaat daripada malam itu dengan mempertingkatkan ibadah..saye ni pon bukan lah pandai sgt dalam bab agama..sekadar menyampaikn jer.

mari kita ambil pengajaran daripada hadis baginda SAW ini:

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Apabila datangnya bulan Ramadhan, pintu-pintu syurga dibuka, manakala pintu-pintu neraka ditutup, syaitan dirantaikan.”

Riwayat Bukhari & Muslim


wajib ker x ni hehe


Assalamualaikum..

kelakar la facebook user ni hehe..nak masuk uitm pon ade org buat page to attend..yela myb juz for fun kn..agak2 la kn..kalau xtekan attend leh x start kuliah mcm bse next sem :P

Wednesday, August 17, 2011

kelakar pon ade !


Assalamualaikum...

kelakar plak kan..betul lah saye ade terdengar satu ceramah ustaz di surau berhampiran rumah saye yg mana beliau mengatakan bahawa kalau search ape2 kat internet ni kadang2 senang dapat advertisement kelakar2..kadang2 perkara yg kite search tu xde pon kene mngena dgn advertisement tu..hehehe..dunia2..

Thursday, August 11, 2011

kejam kejam..


Assalamualaikum...

ade seminggu dah kes wanita yg dikerat 15 ni..kesian betul la..wanita ni warga Indonesia kalau tak silap n anak die dibunuh kejam dan dipotong 15..bahagian anggota badan wanita itu disumbat dalam mangkuk jamban..

n dua 3 ari lepas polis telah menjumpai senjata yg digunakn untuk potong mayat perempuan tu kat rumah yang dihuni oleh 8 orang Bangla..mmg hangin jer dgn bangla ni..mcm xsangka plak kan.. kite tgk dorg ni balik keje pgg2 tgn sesame lelaki tp rupenye2 pembunuh kejam..

ni la salah satu sebab kenape saye mmg sgt2 xsetuju dgn kehadiran warga asing kat Malaysia ni..for sure la kita xcukup tenaga buruh utk memajukn Malaysia ni tp rase xpuas hati dgn kewujudan mereka ni tetap ade..

dengan peningkatan kadar jenayah, pegi KL dan mcm Jakarta da..lg2 area Pudu.. penuh mamat Indon..

Sunday, July 31, 2011

bersyukur Ya Allah


assalamualaikum

ape khabar semua..harap2 Ramadhan yg bakal menjelang esok disambut dengan penuh rase syukur.. semalam saye ade tonton di Discovery Channel mengenai seorang lelaki istimewa.. beliau bongkok dan kepala beliau sedikit besar daripada manusia biasa.. dan pada pagi semalam juga saye dgr di Era.fm mengenai kisah sedih seorang ibu yg menjaga anak beliau yg sedang menghidapi penyakit tulang..

bila dengar kisah2 sedih macam ni mmbuatkn saye rase betul2 bersyukur.. so dengan kedatangan bulan Ramadhan yg mulia ini rasenye kite same2 tingkatkn keimanan dan ketaqwaan kepada Allah SWT kerana masih lagi memberikan nikmat kesihatan dan kesejahteraan kepada diri kita..hehe..

sekadar ingin berkongsi apa yg dikatakan ilmu yg tidak seberapa ini..semoga menjadi iktibar buat kita bersama..

Thursday, July 7, 2011

real working environment eh ?


Assalamualaikum..

bkn nk gtau semua org yg saye ni bekerja..n saye yakin ramai yg kt luar sane pun bekerje sementara menunggu sem baru bermula lps raya nnt..tapi ape yg nk dikongsi kat sini pasal real working environment yg mane time kite belajar selalu dgr lecturer duk gtau bahawa nnt da keje bkn mcm belajar ni...mencabar la n mcm2 la...

sebenarny mmg betol pon..dari ape yg saye perhatikan..klu keje salah mmg orang atasan akan duk maki org bawahan die.n org bawahan tu plak akan maki kita yg keje kuli ni plak..mcm dah jadi rantaian MARAH dah kn..

tp yg pasti kehidupan selepas tamat belajar semestinye sukar..semoga kita semua bakal menempuh alam pekerjaan dan mendapat pekerjaan yg halal dan sesuai dgn segala usaha kita dalam menuntut ilmu selama ini..IsnyaAllah :)

Tuesday, June 28, 2011

kisah si penjual kotak


assalamualaikum

arini penuh van rusa aku dgn kotak2 utk dihantar ke pusat recycle..dengan harapan nak dapat duit la sket..sampai je kat pusat recycle tu org tu ckp sekilo rm0.40 jer.. punye la penuh van aku tu..dapat rm26.40.. bukan nak ckp xbersyukur tapi ini membuatkan saye terpikir pasal org2 yg selalu kite nampak tepi jln yg kutip tin2 kosong n kotak2 utk sara hidup dorg..bayangkn kalau aku jual kotak yg penuh van aku tu pon dapat rm26.40.. mesti org yg kutip tu dapat sehari berape je...

mcm mane la dorg nk hidup dalam gaji yg sebanyak rm10 or rm20 sehari..lain lah kalau dorg dapat kutip kotak selori..boleh la dapat rm50 sehari...kite ni kene la bersyukur even keje part time pon leh dapat rm30 or 40 sehari kn..

Monday, June 20, 2011

telur mentah !


assalamualaikum

pernah x mkn telur mentah ? mentah dgn muntah dah sinonim dah..saye baru try..sajer jer nak rase ape rasenye dan mmg benar nak muntah..tp dalam nak mntah tu hbs gak la dua bijik..hehe..

Wednesday, June 15, 2011

customers is always right !!


Assalamualaikum..

sudah sebulan saya bekerja as part timers kat fast food restaurant. and almost everyday saye akan dgr pasal "customer is always right" n ade satu cerita tentang customer yang sentiasa betul ini..

ade seorang hamba Allah ini bekerja di sebuah pasaraya terkenal di Malaysia ini. beliau bertugas sebagai cashier disitu. pada suatu hari datang seorang lelaki berlainan bangsa dengannya datang ke kaunter untuk membuat pembayaran. lelaki ini memakai baju t-shirt bergambar khinzir memakai serban.

hamba Allah ini terpandang ke arah baju lelaki itu ketika ia sedang membuat bayaran.lelaki itu pun sedar bahawa hamba Allah ini memandang kearah bajunye. "kenapa u pandang baju i.ni gmbar nabi u pakai serban" disebabkan hamba Allah ini rasa dihina lalu berlaku bergaduhan dan hamba Allah ini dipanggil ke berjumpa boss beliau dan dibuang kerja atas alasan Cusotmer is Always right..

Wednesday, June 8, 2011

adakah kepayahan hidup anda setanding dengan manusia lain ?



Assalamualaikum wbt...

arini bukak2 fb ternmpak smthng from youtube yg one of my fren share.. cerita pasal seorang remaja masuk audition Korean got talent. yang menarik suara die superb giler.. sedar2 je mostly sume yang ade dalam dewan tu menangis dengar.. yang lebih menyedihkan lagi adalah kisah hidup mamat ni..


lepas tgk video ni terpikir gak..dulu time dilanda kesusahan saye rase mcm saye adalah org yang plg malang dalam hidup ni.. takde sape lg malang daripada saye.tp tu la silapnye. kite patut sedar bahawa lebih ramai orang susah dan menderita daripada diri kita ni..


ade sepotong hadis baginda SAW mengenai ujian dalam kehidupan.
Nabi s.a.w bersabda: "Tidak ada seseorang Islam yang ditimpakan sesuatu yang menyakiti, iaitu penyakit atau lainnya, melainkan Allah gugurkan dengan sebab itu dosa-dosanya, sebagaimana pokok menggugurkan daunnya (pada musimnya yang tertentu)." -
Abdullah bin Mas'ud r.a-




mmg sukar kalau ujian melanda kn..lg2 mcm masalah kewangan,masalah tempat kerja, macam2 lg masalah.ataupun ujian Allah SWT yg lebih berat.minta2 dijauhkan kerana rasenya belum mampu untuk menanggung ujian yang terlalu berat..tp tu la ujian2 ini semua membantu menghapuskan dosa2 kecil yang kita lakukan..

semoga diri kita semakin tabah dalam mengharungi hari2 dalam hidup ini dan terhindar daripada malapetaka dan kecelakaan InsyaAllah....Amin Ya Allah...

Tuesday, June 7, 2011

seronok giler dapat gelak kan ??



Assalamualaikum wbt...

ape khabar anda semua..harap2 dalam keadaan sihat2 semuanya.. dah seminggu xonline.bukan sebab bz keje..tp sebab jiran sebelah pegi bercuti..so xde tenet la..maklum la..kongsi wifi org..hehe..bukan curi ek..da mintak permission dah..

setelah lama xonline ni..ade idea nak menulis tentang smthng yg menarik drpd satu rancangan tv menarik yg saya tonton.iaitu motivasi pagi di tv9..kebiasaanya slot xsmpai sejam ni selepas rancangan tanyalah ustaz pkul8 cam tu start la..


ape yang menarik hati saya utk menulis tentang gelak ni sebab saye ni mmg kuat gelak.. seriously .. gelak pulak bukan pelan2..org perak ckp terkekek- kekek la gelak..maksudnya mcm terbahak2 la lbh kurang..bukan nk bukak pekung.tp nk tunjukkan jln cerita entri kali ni... dan setelah dgr ape yg ustaz dalam motivasi pagi tu ckp..saye mule terpikir tentang aktiviti gelak saye ni..

dalam surah At-Taubah ayat 82. " Oleh itu bolehlah mereka ketawa sedikit (didunia ini) dan mereka akan menangis banyak (diakhirat kelak), sebagai balasan bagi apa yang mereka telah usahakan."

setelah ustaz menerangkan maksud ayat ini saye rase bersalah, dan berdosa atas sikap saye itu..saye yakin diri saye dan tuan puan semua tidak mahu menangis di akhirat kelak..ya Allah ampunkan lah dosa hamba mu ini ya Allah.. kite ni duk gelak selalu..tgk maharajalawak la.tgk movie kelakar la..

sebab itu Islam tidak membenarkan umatnya gelak berlebih lebihan..cukuplah sekadar senyuman..itu yang susah nak buat..dah terbiase..IsyaAllah semoga kite same2 cuba utk mengubah diri kita masing2..




ada sepotong hadis baginda SAW tentang kepentingan senyum itu:

Dari Jabir bin Abdullah r.a katanya:”Rasulullah SAW bersabda “Tiap-tiap perkara yang makruf menjadi sedekah. Antara perkara yang makruf itu ialah hendaklah engkau (semasa) bertemu dengan saudaramu (sesama anak Adam) biarlah dengan muka yang manis dan (kalau ada yang meminta air) hendaklah engkau tuangkan timbamu ke dalam bekas air yang dibawanya.”
(Ahmad)

semoga kita dapat bersama2 memelihara diri daripada dosa..InsyaAllah :D

Tuesday, May 24, 2011

nasib anak2 kecil !



Assalamualaikum...

arini saya ade bace paper tentang seorang bapa yang ingin menghadiri upaca pengebumian tertinggal anaknya didalam kereta dengan pintu dan cermin tertutup sehingga mengakibatkan kematian kepada budak tersebut.. ini bukan kali pertama kes seperti ini berlaku..try bace ni http://www.hmetro.com.my/articles/Balikusungjenazahanak/Article



sudah banyak kali kes kematian membabitkan terkunci didalam kereta seperti ini..mungkin ibu bapa mahupun penjaga tidak sengaja meninggalkan anak mereka namun mereka mestilah aware tentang anak2 mereka..


saya setuju dengan pendapat salah seorang sahabat saya dengan status fb beliau "SEJAM di kawasan perkuburan..??? tanam mayyit, talkinan panjang lebar, doa yang panjang berjela-jela dan ditambah jika baca Quran di kuburan adalah contoh akitiviti bid'ah masyarakat melayu..penyudahnya anak mati dalam kereta.."

Islam sendiri menyeru Umatnya supaya berlaku adil kepada anak2.ini terbukti didalam sepotong hadis baginda Rasulullah SAW..

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:”Takutlah akan Allah dan berlaku adillah terhadap anak-anakmu. ”
Riwayat al-Bukhari dan Muslim

walau bagaimana pun takziah di ucapkan kepada keluarga mangsa.mungkin apa yang berlaku ada hikmahnya dan ini juga harus dijadikan iktibar kepada kita semua..semoga kita semua terhindar daripada perkara2 yg tidak kita ingini..insyaAllah..

sumber: harian metro, kosmo online

Monday, May 23, 2011

cerai berai ni bukan budaya kita




Assalamualaikum

macam yg anda baca.kes cerai berai kat dalam Malaysia ni da mcm perkara biasa da. tgk artist2 ni sume kahwin nak grand2..kat hotel ni. kat pwtc berpuluh2 ribu habis tp kehidupan berumah tangga tu xkekal..kesian kdg2 dgr kes bercerai berai ni.. ni jer yg buat saye fobia sket pasal kahwin2 ni..xtau la mcm mane leh ade kawan2 yg excited nk kawin sgt hoho...

cerai berai ni adalah perkara Halal yg paling dimurkai oleh Allah SWT.semoga perkahwinan yg bakal ditempuh oleh pasangan2 diluar sana akan diberkati oleh Allah SWT dan tidak seperti artist2 kita ni.dah mcm budaya Hollywood dah bila kahwin xsampai setahun dua bercerai berai..MasyaAllah..



bagi sesiapa yg berkemampuan perkahwinan itu perkara digalakkan. ade sepotong hadis Rasulullah SAW yang menyuruh umat Islam berkahwin supaya menundukkan nafsu

Dari Abdullah r.a katanya:”Rasulullah s.a.w bersabda:”Hai para pemuda! Sesiapa di antara kamu yang telah sanggup memikul tanggungjawab berumahtangga, maka kahwinlah! Kerana perkahwinan itu dapat menundukkan mata dan kemaluan (dari dosa). Siapa yang belum sanggup, hendaklah dia berpuasa kerana puasa itu dapat menundukkan nafsu berahi.”
(Muslim)

semoga perkahwinan yang bakal kita bina suatu hari nanti terhindar daripada gejala bercerai berai ni..InsyaAllah :D

Wednesday, May 18, 2011

suicide !

Assalamualaikum....

pagi ni saye ade trbace satu berita kat paper pasal sorg perempuan cuba nak bunuh diri dengan memakai pakaian kahwin beliau. kesian pun ade tgk perempuan tu. perempuan yang berusia 22 thn ni cuba bunuh diri pas boyfriend die tinggalkan die lepas 4thn bercinta. dah plan nk kawin dan2 mintak putus mane x meroyan perempuan ni..

nasib sorg pegawai tempatan sempat tangkap dan org ramai pun tolong la perempuan ni.. try bukak link ni if nak tgk real hoho..http://www.youtube.com/watch?v=OWdx2ZZUBEU


tu la masalah org skng ni..ade masalah bunuh diri..semoga Allah SWT tingkatkan iman kita supaya kita terhindar daripada tindakan2 seperti ni.. ni bukan kat oversea jer, dalam Malaysia pun ape kurangnye. contoh cam 2,3 bulan lps time sorg remaja perempuan try terjun daripada bangunan KB Mall, Kota Bharu , Kelantan. masalah cinta juga..


Islam menegah umatnya daripada melakukan perbuatan ini. ada sepotong hadis tentang membunuh diri:

Dari jabir bin Samurah r.a katanya,”Dibawa orang kepada nabi s.a.w jenazah seorang lelaki yang membunuh diri dengan anak panah. Tetapi jenazah itu tidak disolatkan oleh baginda.”
(Muslim)

di dalam islam membunuh diri adalah tindakan dan gejala orang yang nipis imannya. membunuh diri termasuk didalam perbuatan yang haram. dan turut dianggap mendahului ketentuan tuhan. azab perbuatan ini amatlah berat.
Islam menegah umatnya daripada membunuh diri.walau apa pun halangan dalam kehidupan kita ini, semua itu datangnya daripada Allah SWT untuk menguji kesabaran kita..insyAllah..semoga kita dan sekeluarga jauh daripada perbuatan yg mendatangkan kemurkaan Allah SWT. :D

sumber ; kosmo online, himpunan hadis Jakim.


Saturday, May 14, 2011

selamat bercuti


Assalamualaikum...

selamat bercuti kepada warga IPTA..semestinya cuti ini akan dipenuhi dengan pelbagai aktiviti yang dirancang setelah sekian lama..ada yang mahu bekerja,ada yang praktikal dan ade juga yang hanya makan tido shj di rumah..

walau apa pun aktiviti yang anda lakukan pastikan ianya sesuatu yang tidak sia2 dan melalaikan..semoga cuti anda dirahmati Allah SWT dan gud luck utk result exam yang bakal keluar tidak lama lagi :D

Wednesday, April 27, 2011

Hari2 fogging



Assalamualaikum...

bdk bilik saye ngadu yang hari2 kat kawasan flat pkns sek7 Shah Alam ni kene fogging..hehe kesian die..myb die xselesa dgn environment yg beasap2 cmni..xpela.tp bg saye xpela..lgpun free je kan..bkn lps dorg fogging trus dapat bill suh bayar kn hehe..

skng ni siap ade poster besar2 lg nk suruh public aware psk denggi ni..n selaku ahli community saye pun ade pesanan untuk anda hehe..

due to byk denggi cases lately..saye ade terbace tentang tnda2 demam denggi.antara tanda2 tersebut adalah :
  • bintik2 merah pada kulit (bukan cacar air k )
  • sakit kepala yang kuat
  • sakit teruk pada tulang, otot , sendi , biji mata
  • hilang selera makan
  • sakit perut
sekiranya anda memiliki tanda2 berikut sila dapatkan rawatan secepat mungkin..igtlah org tersayang hehe..



kite sume mesti penah dgr "mencegah lebih baik daripada mengubati" so secara jujurnya saye ingin menyatakan bhwa kita sendiri yang membuatkan kawasan persekitaran kita kotor dan menjadi tmpat nyamuk2 ini membiak.so
  • luangkan masa 10 minit hujung minggu anda untuk ,encari dan memusnahkan Aedes di rumah anda.
  • bantu anggota kesihatan semasa fogging dgn cara : buka semua tingkap dan pintu terutama bilik mandi.
haaa and most important thing is bahan kimia yg digunakan untuk fogging adalah berasaskan air dan selamat dan tidak meninggalkan kesan dan bau yg kekal..

semoga hidup kita bebas Denggi :)

reaksi Syaitan !


Assalamualaikum wbt...

ape khabar semua kat sini ade smthng yg saye nk share dgn anda..

1)Ketika anda membawa Al-Quran, respon syaitan ialah biasa-biasa saja…tengok je..

2)Ketika anda membukanya, syaitan mulai curiga.

3)Ketika anda membacanya, dia resah dan gelisah.

4)Ketika anda memahaminya, dia mula terkejang-kejang


5)Ketika anda mengamalkan Al-Quran dlm kehidupan setiap hari. Dia stroke. …………

Teruskan membaca Al-Quran & mengamalkannya agar syaitan terus stroke .

Ketika anda ingin menyebarkan pesanan ini, syaitan pun mencegahnya. Syaitan kata “jgn SEBARKAN, kerana ia tidak penting langsung !”

SEBAR2KAN LAH~~ Jangan dengar bisikan syaitan.

Tuesday, April 26, 2011

Memartabatkan Produk Halal Malaysia !!



Assalamualaikum

Warga Kelantan menyambut baik usaha Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan (JHEAIK) dengan kerjasama Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) menganjurkan Karnival Halal Kelantan yang akan berlangsung selama tiga hari bermula 28 Mei depan - petikan daripada Kosmo 27 April 2011

event paling bagus utk para peniaga di Malaysia ni..Karnival yang akan berlangsung di Kompleks Islam Darul Naim, Kota Bharu itu menyediakan pelbagai aktiviti menarik seperti ruang pameran dan jualan selain beberapa seminar antaranya panduan restoran halal serta pensijilan halal untuk industri perhotelan..

bagi saye karnival ini bukan sahaja membantu usahawan2 Muslim namun turut mempromosikan Barangan Malaysia di mata antarabangsa..negeri2 lain juga harus mencontohi langkah mulia Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan (JHEAIK) ini dalam memperkukuhkan ekonomi umat Islam..

karnival itu merupakan platform terbaik untuk peniaga dan pengusaha produk memahami pentingnya setiap produk yang dihasilkan bersih dan halal. karnival ini juga membolehkan usahawan2 dapat berkongsi idea dan pelbagai selok belok dalam dunia perniagaa.



Apa yang penting, kita dapat memahami konsep halal yang sebenarnya dan pendedahan yang diberikan pasti sangat berguna kerana ketika ini terlalu banyak produk di pasaran yang diragui status halalnya.

langkah ini harus dilaksanakan di peringkat kebangsaan supaya Industri produk halal Malaysia mendapat tempat dimata dunia selain memperkukuhkan ekonomi umat Islam :D

sumber : kosmo

Monday, April 25, 2011

muka manis !



assalamualaikum wbt...

adakah kita berpuas hati dengan kerja yg kite sedang kita lakukan ini ? mungkin jawapan yang paling sesuai adalah tidak...ini terlihat daripada kemesraan sesetengah kakitangan kerajaan mahupun swasta dalam melayan pelanggan..

sekiranya anda tiba dikaunter2 untuk berurusan sering kali disambut dengan muka masa.adakah lebih baik sekiranya kedatangan kita disambut dengan senyuman..tapi bukan semua yang menyambut dengan muka masam..Alhamdulillah ade juga yang menyambut dengan muka yang manis serta sekuntum senyuman.. cuma bilangan mereka ini tidak ramai...

saya amat bersetuju dengan lagu Malek yang berjudul senyum.."kalau semua orang senyum dunia tiada penyakit" ini tidak pergi kelas pagi2 muka masam.pegi kerja pun muke masam..kadang2 senyuman yang diukirkan itu dapat memadamkan sedikit sebanyak masalah yang sedang kita hadapi..



Islam pun xmenghalangkan kita senyum..ade sepotong hadis :

Dari Jabir bin Abdullah r.a katanya:”Rasulullah SAW bersabda “Tiap-tiap perkara yang makruf menjadi sedekah. Antara perkara yang makruf itu ialah hendaklah engkau (semasa) bertemu dengan saudaramu (sesama anak Adam) biarlah dengan muka yang manis dan (kalau ada yang meminta air) hendaklah engkau tuangkan timbamu ke dalam bekas air yang dibawanya.”
(Ahmad)


so mulai hari ini mari kite ramai2 try senyum selalu..semoga pahala sedekah diperolehi dengan rasa lebih lapang hati :)

Sunday, April 24, 2011

ketabahan seorang adik !!

Assalamualaikum wbt...

baru saje call my parents, dan tak lupe jugak call my little sister Anis Syuhada yang sentiasa lucu pada mata saye..hehe.. ape yang saye ingin ceritakan bukanlah untuk menagih simpati sesiapa pun..sekadar ingin berkongsi tentang ketabahan kita dalam menjalani liku2 kehidupan.

saya sulong daripada 5org adik beradik,dimana 4 lelaki dan yang bongsu adalah perempuan..sebelum kelahiran adik bongsu saye ini my parents tak henti2 mendoakan semoga Allah SWT memberi anak perempuan setelah 4org lelaki..dan Alhamdulillah segala doa termakbul jua..

namun setelah beberapa bulan..bayi ini mempunyai masalah kesihatan yang tidak dapat dikesan pada awal kelahirannya.setelah beberapa bulan baru dapat dikesan dimana bayi ini tidak dapat buang air besar seperti manusia normal yang lain. hati ibu mana yg sanggup melihat anaknya sakit..Allah SWT telah mengurniakan kepada keluarga kami ini dgn bayi perempuan namun ada dugaan disebalik kebahagiaan ini..Allah SWT tidak menurunkan dugaan hanya untuk menyusahkan hambanya..setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya.hanya Allah SWT yang maha mengetahui diatas segala kejadian dilangit dan bumi.

hari semakin hari dan perbagai usaha telah kami usahakan..namun masih sama.untuk memastikan najis keluar daripada perut adik saya..satu tiub perlu dimasukkan kedalam dubur dan air akan dipam masuk menggunakan picagari melalui tiub tadi sehingga najis menjadi lembut dan akan keluar melalui tiub tersebut.sekurang2 nya ini akan dilakukan 3kali seminggu.dan ibu saya akan melakukannya kerana adik saya ini tidak ingin orang lain selain ibu.

hanya tuhan sahaja yang tahu bagaimana perasaan hati ini apabila mendengar adik perempuan yang disayangi mengeluh kesakitan apabila tiub tersebut dimasukkan kedalam lubang dubur..



adik saya juga pernah menjalani pembedahan kerana adik saya ini tidak pernah merasa sakit perut ataupun dalam bahasa mudahnye terasa nk berak,xde deria untuk buang air..namun turut tidak berjaya..disebabkan penyakit ini jugak adik saya terpaksa memakai pampers ke sekolah tadika dan sekolah rendah..disebabkan oleh itu dia selalu diejek oleh rakan2 dia kerana memakai pampers pada usia yang tidak sepatutnya bagi kanak2 normal. sekiranya saya yang berada ditempatnya mungkin saya tidak setabahnya..menjadi bahan ejekan rakan2.Allah SWT mungkin memberikan kesihatan yang tidak sempurna kepadanya,namun Allah SWT membekalkannya dengan ketabahan yang tinggi.ini benar2 menjadi iktibar buat diri saya..

namun anak kecil ini tetap tabah..beliau tidak pernah mengeluh atas penyakit yang menimpanya..kadang2 saye merasa amat marah apabila sesetengah sahabat kita yang mengeluh ketika sakit perut..bersyukurlah dengan apa yang kita miliki..

bagi saye, saye tetap yakin dengan kata2 Rasulullah SAW tentang penawar. dan saye yakin adik saya akan sembuh satu hari nanti..ade sepotong hadis:
Rasulullah s.a.w telah bersabda yang maksudnya:”Bahawa Allah telah menurunkan penyakit dan ubat dan dijadikan kepada setiap penyakit ada ubatnya, berubatlah tetapi jangan berubat dengan benda-benda yang haram.”
(Abu Daud)


dan apa yang memjadi iktibar kepada saya adalah ketabahan adik kesayangan saye ini...sekarang sudah berada di tahun 6 Sekolah rendah dan bakal menduduki peperiksaan UPSR pada hujung tahun ini..semoga Allah SWT memberi kelapangan untuknye menjawap peperiksaannya.. Good Luck ANIS...Abg Long sayang anis, im proud to be your brother and i always pray for your success !!! :)

Saturday, April 23, 2011

peringtan awal tentang Tsunami !



Assalamualaikum....

Sebongkah batu setinggi 1.21 meter didakwa menyelamatkan nyawa penduduk kampung di Aneyoshi ketika bencana tsunami melanda Jepun 11 Mac lalu di timur laut Jepun akibat gempa bumi kuat dalam laut, lapor sebuah akhbar kelmarin.

Padanya, ditulis amaran yang meminta penduduk jangan membina rumah melepasi batu berkenaan kerana mereka mungkin berdepan dengan bencana banjir akibat tsunami.

Penduduk kampung tersebut mematuhi larangan purba itu.

Hasilnya, komuniti yang hanya melibatkan 11 buah rumah dan 34 orang penduduk terselamat daripada terkena ombak tsunami.

Aneyoshi terletak di kawasan pergunungan wilayah Iwate yang terjejas teruk dalam bencana tsunami baru-baru ini.

Kira-kira 91.4 meter ke bahagian bawah bukit dari batu itu terdapat satu garisan biru dicat di atas jalan.

Garisan itu menandakan paras air banjir tsunami pernah sampai pada takat tertingginya iaitu 38.8 meter.


Sejarah Jepun menghadapi tsunami membawa kepada kewujudan batu-batu amaran itu yang juga menjadi pemandangan biasa di sepanjang pantai negara tersebut.

Generasi terdahulu cuba memberi amaran kepada anak cucu mereka tentang bahaya tsunami. Ada antara batu itu yang berusia 600 tahun.

"Batu-batu tsunami ini menjadi amaran dari satu generasi ke generasi. Ia memberitahu supaya mengelak daripada penderitaan yang dialami oleh nenek moyang mereka," kata pakar bencana alam dari Universiti Ritsumeikan di Kyoto, Itoko Kitahara.

Tsunami yang berlaku pada tahun 1896 dan meragut 22,000 nyawa telah meyakinkan penduduk Aneyoshi untuk berpindah ke kawasan tinggi.

Namun, apabila populasi kian bertambah, mereka berpindah semula ke kaki bukit. Apabila sekali lagi dilanda tsunami pada tahun 1933, hanya empat orang yang terselamat.

Selepas bencana itu, orang kampung menanam batu amaran dan berjaya menyelamatkan nyawa mereka apabila tsunami berlaku pada tahun 1960.

"Mereka tahu betapa dahsyatnya tsunami, jadi batu itu didirikan untuk memberi amaran kepada kami," kata ketua kampung di Aneyoshi, Tamishige Kimura



Di Batu-batu tersebut secara khusus juga memberitahukan tempat yang aman untuk membangun rumah. Selain di Aneyoshi, juga disebutkan nama tempat yang aman dari jangkauan gelombang, seperti Nokoriya, atau Lembah Korban dan Namiwake, atau Edge Wave.

Tokoh lokal mengatakan, warga desa Aneyoshi sangat memperhatikan peringatan tersebut dengan membangun rumah-rumah mereka aman di tempat yang tinggi. Namun, tidak sedikit orang yang mengabaikan batu dan peringatan itu. Terbukti dengan banyak tumbuhnya kota-kota pesisir setelah Perang Dunia II. Bahkan, banyak masyarakat dari dataran tinggi pindah dan berdiam di dekat pantai.

“Dengan berjalannya waktu, orang pasti lupa, sampai tsunami yang lain datang yang membunuh 10.000 orang lebih,” kata Fumio Yamashita, seorang sejarawan di Prefektur Iwate.

Petikan daripada kosmo ini menunjukkan bahawa masyarakat sebelum ini telah cuba memberi peringatan supaya jangan membina rumah melepasi batu tersebut..ini mungkin kerana pengalaman mereka telah membuatkan mereka arif tentang Tsunami ini..Wallahualam

sumber:kosmo

Friday, April 22, 2011

adakah kehormatan diri sudah tidak penting ?


assalamualaikum wbt....

baru2 ni saye ade bace salah sebuah majalah tempatan yang sering mengupas isu2 semasa dikalangan penduduk Malaysia. ade satu artikel yang menyentuh isu menggugurkan bayi dalam kandungan..dan turut menyentuh isu kehormatan seorang gadis..

menurut gadis yg ditemubual..kehormatan@dara tidak lg menjadi isu penting.padahal sekiranya seseorang gadis itu masih dara dianggap kelakar dan kolot dalam dunia serba moden ini..adakah anggapan gadis ini benar bagi anda ? gadis tersebut turut menyatakan bahawa dia sering kali mengadakan hubungan seks dengan pasangannya seminggu sekali.Masyallah..

wartawan turut bertanyakan soalan pernahkah gadis ini mengandung..yang amat menyedihkan bila jawapan yang diberikan gadis itu adalah pernah juga & if mengandung gugur jela..klinik banyak.mahal sikit pon xpe asal xpayah membesarkan anak tu..

ni da masuk kes bunuh dah ni..mmg kalau sekarang polis xdapat detect,tp kat akhirat sane Allah SWT ada balasan sepadan dgn tindakan gadis ni..ape hak untuk membunuh.tahu x die bertapa besar dosa membunuh..ini juga peringatan untuk semua gadis2 kat luar sane termasuk kepada lelaki2 jugak..dan peringatan kepada diri saya sendiri...

ade sepotong hadis baginda Rasulullah SAW:
Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:”Jauhilah diri kamu daripada tujuh dosa yang boleh membinasakan.Baginda ditanya:”Apakah dosa itu wahai Rasulullah?” Baginda berkata:" Syirik kepada Allah, sihir, membunuh jiwa yang diharamkan oleh Allah melainkan dengan jalan yang benar, memakan harta anak yatim, memakan riba, lari dari medan pertempuran perang dan menuduh perempuan yang suci melakukan zina.”
Riwayat Muslim

biar ape pun orang nk cakap..kite ni kolot,ketinggalan zaman, xikot trend or ape2 pon..asalkan kite xmemasukkan diri kita dalam golongan orang2 yang rugi dan memalukan ibu bapa kita..segala peringatan untuk anda dan tidak lupa diri saya sendiri...

peace dalam diri yang sebenarnya !

Assalamualaikum wbt...

baru2 ini saya ade menyertai Usrah di UiTM..ajakan daripada sahabat. thanks to sahabat kerana menjemput saya sama2 dalam usrah ini.ape yang saya ingin kongsikan disini adalah apa yang saya perolehi daripada usrah pada hari tersebut..

pada hari tersebut saya dan rakan2 usrah yang lain diminta untuk membaca 2ayat setiap seorang daripada surah Ar-Ra'ad..sehingga ke ayat yang ke 28 , kami diminta memberikan pendapat tentang ayat tersebut.ini ini amat mendalam maknanya.maksud ayat tersebut :

(iaitu) orang-orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingati Allah.ingatlah hanya dengan mengingati Allah hati akan menjadi tenteram surah Ar-Ra'ad ayat 28
daripada ayat ini saya dapat menyimpulkan bahawa sekiranya kita merasakan hati dan pemikiran kita terganggu dan tidak tenteram maka tingkatkan keingatan dan ketaqwaan kepada Allah SWT.

sebagai manusia biasa tidak lari daripada masalah dan perbagai cabaran dalam kehifupan seharian.namun perbagai cara telah saya lakukan untuk menghilangkan stress tersebut seperti mendengar lagu bersukan namun tidak betul2 tenteram..maka suatu ketiaka ketika terlalu stress..saye mngambil wuduk dan membaca Al-Quran..selepas itu..hati dan pemikiran saya betul2 tenteram dan aman..



bukan niat mahu menunjuk2 bahawa saya membaca Al-Quran..tidak sama sekali namun ape yang saya ingin kongsikan disini adalah Al-Quran ini kitab yang terpelihara sehingga hari kiamat.dan segala isi kandungannya tidak pernah tersalah sama sekali..semuanya benar belaka..ketenangan jiwa dan fikiran hanyalah dengan cara mengingatinya..oleh itu saya menyarankan kepada anda semua.bacalah Al-Quran yang anda ada.

orang kafir sendiri pun mengkaji Al-Quran apakah kita ini sendiri seorang Muslim tidak mahu membacanya langsung..semoga ini menjadi pengajaran kepada anda terutam diri saya sendiri..selamat beramal :)

Thursday, April 21, 2011

final exam datang lagi !


Assalamualaikum kepada pelajar2 UiTM final exam datang lagi..dan sekaligus menunjukkan bahawa semester ini juga bakal berakhir.perbagai suka duka yg kite perolehi dalam semester ini semoga semua ini lebih mematangkan kita. kepada semua pelajar yang sedang bertungkus lumus mengulangkaji pelajaran saya ucapkan selamat mengulankaji pelajaran dan semoga berjaya dalam peperiksaan kali ini. disini saya ada beberapa tips ketika berada didalam dewan peperiksaan :
  1. Berhenti sebentar dan duduk dalam keadaan tegak serta tenangkan fikiran.
  2. Jangan fikirkan kemampuan orang lain dan hanya fikirkan mengenai kemampuan anda untuk melakukan yang terbaik.
  3. Sekiranya gagal menjawab soalan yang dihadapi, jawab soalan lain yang lebih mudah. Ia boleh mengurangkan tekanan anda.
  4. Berdoa kepada Allah SWT supaya anda dikurniakan ketenangan.
belajarlah bersungguh2 dan sentiasa ingat pengorbanan org tua mu yang turut berusaha bersungguh2 memberi kita peluang untuk belajar..selamat beramal dan good luck :)

konsep bersyukur !

assalamualaikum..

video

ape khabar anda diluar sane..semoga sihat2 hendaknye..sudah sekian lame xmenulis rase kekok pulak..xpela..ade sedikit isu yg saya ingin perkatakan disini bahawa konsep kesyukuran..

malam tadi saya ade post satu video yg mana menunjukkan kesungguhan seorang lelaki yang mana cacat(tidak mempunyai kedua2 tangan)beliau ini seorang Islam seperti kita juga.

apa yang membuatkan saya kagum adalah kesungguhan beliau dalam menunaikan ibadah dan tanggungjawab terhadap Allah SWT.bayangkan seorang yang tanpa tngan mengambil wuduk dgn gigih.menyapu muka dgn tapak kaki beliau.berusaha membaca Al-Quran..

adakah kita yang sempurna ini cukup solat 5waktu.adakah kita yg cukup anggota ini tanpa sedikit cacat ini cukup ibadah kepada Allah SWT.dan apa yg saya ingin perkatakan disini adalah konsep kesyukuran itu kurang dalam diri kita ini.

bagaimana sekiranya Allah SWT mengambil salah satu daripada nikmat yang dipinjam kan kepada kita selama ini..pasti berbagai kesusahan yang kita akan rasai.sudah menjadi lumrah kita, bila mempunyai sesuatu tidak puas, mahukan yang lain namun setelah ianya kita miliki kita mahukan yang lebih daripada itu, kita tidak akan merasai ketika memiliki.adakah ini yang disarankan didalam Islam ?

ade sepotong hadis yang amat mendalam maknanya tentang kesyukuran ini.
Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:”Sesungguhnya Allah mengurniakan kepada sesuatu kaum itu nikmat yang kekal berada bersama mereka selagi digunakan untuk menunaikan hajat mereka yang memerlukan . Apabila mereka ini berpaling daripada berbuat sedemikian maka Allah akan pindahkan nikmat tersebut kepada kaum yang lain pula.”

Riwayat Tabrani

semoga ini menjadikan kita lebih mensyukuri nikmat yang kita ada ini.kerana ianya semua milik Allah SWT.selamat beramal :)

Monday, April 4, 2011

KENAPE BACE AL-QURAN..SEDANGKAN KITA XPAHAM KALAU XDE TERJEMAHAN ??

KENAPE BACE AL-QURAN..SEDANGKAN KITA XPAHAM KALAU XDE TERJEMAHAN ??

Ini adalah satu kisah yang sangat menarik. Semoga dengan cerita ini hati anda akan terbuka tentang membaca Al-Quran. Kisah ini dipetik daripada kisah yang ditulis dalam Bahasa Inggeris.



Mengapa Kita Membaca Al-Quran, sedangkan kita tidak memahami sepenuhnya apa yang di baca?.

Ada seorang Atuk tua tinggal bersama cucu lelakinya di sebuah bukit di pendalaman. Setiap pagi Atuk bangun awal pagi duduk di meja makan dan membaca Al-Quran. Cucunya ingin menjadi seperti Atuk dan meniru seberapa boleh akan bacaan yang dibaca oleh Atuknya.





Pada suatu hari cucunya bertanya, ‘Atuk! saya cuba membaca Al-Quran macam Atuk baca tapi saya tak faham pun, dan jika saya faham sekali pun saya akan lupa sebaik sahaja saya menutupinya. Apa bagusnya bila kita membaca Al-Quran?’ Sedang orang tua itu meletakkan arang batu ke dalam dapur pemanas badan, dengan perlahan dia menoleh kepada cucunya sambil berkata, ‘ Bawa guni arang batu ini ke sungai dan bawakan saya seguni air.’



Budak lelaki itu buat seperti apa yang disuruh, tetapi semua air itu membocor keluar sebelum dia sampai ke rumah. Orang tua itu ketawa dan berkata. ‘ Awak hendaklah berjalan lebih cepat untuk yang akan datang,’ dan meminta cucunya ke sungai bersama dengan guni arang batu untuk cuba sekali lagi. Kali ini budak lelaki itu berjalan lebih laju, sekali lagi guni itu kosong sebelum dia tiba ke rumah. Terlalu letih, dia memberitahu Atuknya bahawa mana mungkin untuk membawa air di dalam guni, dan dia pergi untuk mengambil baldi. Orang tua itu berkata, ‘ saya tidak mahu sebaldi air, saya mahu seguni air. Anda tidak cukup kuat mencubanya.’ dan dia menuju ke pintu melihat cucunya mencuba lagi.



Pada katika itu, budak lelaki itu sudah tahu bahawa tidak mungkin dapat membawa air di dalam guni hingga ke rumah, tetapi untuk tidak menunjukkan apa-apa reaksi kepada Atuknya dia berlari seberapa laju yang dia boleh, semua air yang di bawa masih membocor keluar sebelum dia sampai ke rumah. Budak lelaki itu sekali lagi pergi ke sungai dan berlari secepat mungkin dengan seguni air, tetapi apabila sampai kepada Atuknya, guni tersebut sekali lagi kosong. Meletihkan, katanya,’ tengok Atuk, tak guna!’ ‘ Jadi anda fikir ianya tidak berguna?’ Orang tua itu berkata,’ tengok guni itu.’



Budak lelaki itu melihat akan guni tersebut dan buat kali pertamanya dia sedar bahawa guni tersebut sudah berubah. Ia telah bertukar daripada guni lama yang kotor bekas arang batu menjadi begitu bersih, luar dan dalam.



‘Cucuku, itulah yang akan berlaku jika anda membaca Al-Quran. Anda mungkin tidak faham ataupun ingat kesemuanya, tetapi apabila anda membacanya, anda akan berubah dengan sedirinya, dalaman dan luaran. Itulah kurniaan Allah s.w.t. dalam kehidupan kita.’

Monday, March 21, 2011

semoga Allah SWT melindungi Jepun dan isi kandungannya..



Assalamualaikum...

apa khabar saudara saudari sekalian..diharap anda dalam keadaan sihat dan sejahtera hendaknya..sekarang ni masih lagi heboh diperkatakan tentang kemusnahan Jepun dan yang paling membimbangkan adalah kesan dari loji nuklear Fukushima yang mana berada didalam proses pemulihan...

keadaan ekonomi jepun pun dalam keadaan membimbangkan apabila kerajaan pusat telah kerugian sejumlah AS$200 billion (RM610.7 billion) dalam krisis ini..seperti post saya yg sebelum ini iaitu sikap segilintir masyarakat kita yang masih lagi memperlekehkan Jepun dengan mengulangi ayat "Doremon,Ultraman tidak membantu dalam krisis ini.."



jangan lah kita senang2 memperlekehkan mereka..biar sekalipun kebanyakan mereka adalah org bkn Islam namun Islam adalah agama yang mulia..dan kita tidak disuruh memperlekehkan mereka biarpun berlainan agama dan bangsa.



usaha perbagai pihak dalam membantu negara matahari terbit ini amat dipuji..semoga lebih ramai individu dan badan2 NGO tampil dalam menghulurkan bantuan..

semoga Allah SWT melindungi Jepun dan segala isi kandungannya..amin :)



Monday, March 14, 2011

hormat sikit la saudara

Assalamualaikum



lama dah rasanya xmenulis kat dalam ni..sebagaimana yang telah kita ketahui baru2 ni Jepun dilanda gempa bumi. dalam banyak video dalam youtube memang ngeri la tgk...lebih kurang sama seperti Tsunami yang melanda Acheh..Masyallah..semua atas kuasa Allah SWT..kita hanya mampu menadah tangan berdoa agar mereka diselamatkan dan kita sendiri Malaysia terlindung daripada malapetaka sedemikian.



tetapi bukan itu yang menjadi isu sekarang..apa yang ingin saya perkatakan adalah sikap rakyat Malaysia sendiri. ade ke patut ckp ultraman mane time saat2 genting Tsunami kat Jepun cm ni..Mane Power Ranger or Doremon.. xkira la sapa2 pon yang post kat FB itu..rakyat biasa or artist sekalipun sedarlah bahawa anda tidak ada hak untuk menhina sesiapa seperti itu..bagaimana perasaan kita sekiranya ada sanak saudara kita disana..so tolong hormati mereka yang sedang berduka dan kehilangan...

Thursday, March 3, 2011

siapa yang tidak sayang pada kedua ibu bapa mereka ?


Assalamualaikum

apa khabar semua..pagi tadi Encik Saedon Hassan@ayahku mesej..tanye duit cukup ke x ? terharu bila ada yang menanyakan sedemikian.. rasa kasih dan sayang itu begitu jelas walau sekadar satu mesej...

pada zaman sekarang ni banyak betul rumah2 org tua kat mane2 dalam Malaysia ni..betul la ade pepatah Melayu mengatakan bahawa "seorang ibu mungkin mampu menjaga,mendidik,menyayangi 9orang anak,tetapi 9orang anak belum tentu seorang mampu melakukan perkara yg sama seperti ibu mereka"

baru2 ini 1of my frenz baru saje kehilangan bapanya..Al-Fatihah..bayangkan seorang insan yang kita amat kasihi meninggalkan kita buat selamanya..

Dalam Islam turut menyatakan bahawa bertapa penting mentaati dan menghormati kedua ibu bapa

diriwayatkan oleh al-hakim

Sabda rasulullah s.a.w yang maksudnya: “ Redha Allah bergantung pada redha dua ibu bapa, dan murka Allah bergantung pada murka kedua-dua ibu bapa.”

Riwayat al-Hakim
Pengajaran hadis:
i) Tanggungjawab anak terhadap kedua-dua ibu bapa terbahagi kepada dua iaitu tanggungjawab semasa mereka masih hidup dan tanggungjawab selepas mereka meninggal dunia.

ii) Semasa kedua-dua ibu bapa masih hidup anak-anak hendaklah berbakti dan berbuat baik kepada mereka kerana ibu bapa adalah orang yang paling banyak berjasa kepada anak. Di antara adab yang mesti dipraktikkan sentiasa ialah berlemah lembut dan berbudi bahasa apabila berkomunikasi dengan mereka, berbelanja untuk keperluan ibu bapa dan menjaga mereka dengan sebaik-baiknya.

iii) Manakala apabila kedua-dua ibu bapa telah meninggal dunia adalah menjadi tanggungjawab anak-anak untuk mendoakan kesejahteraan ibu bapa mereka, menzirahi pusara mereka, melaksanakan nazar mereka yang belum tertunai, menghubungkan silaturahim dengan sahabat handai ibu bapa, mengqadakan puasa yang terhutang, menunaikan haji sekiranya mampu, membaca al-Quran dan melunaskan hutang ibu bapa yang belum langsai semasa hayat mereka.

iv) Sesungguhnya bagi setiap anak, meskipun telah mempunyai keluarga sendiri mereka wajib mentaati dan menghormati kedua-dua ibu bapa. Anak yang tidak mentaati kedua-dua ibu bapa dianggap sebagai anak yang derhaka sedangkan kesalahan menderhaka termasuk di kalangan dosa-dosa besar.

v) Setiap anak yang derhaka akan dilaknat oleh Allah S.W.T, amalan dan ibadah mereka tidak diterima dan tidak akan mendapat ganjaran yang memungkinkan perbuatan baik yang dilakukan sepanjang hayatnya akan sia-sia. Oleh itu Islam menitikberatkan keredaan kedua-dua ibu bapa agar hidup sentiasa diberkati Allah.