Pages

Thursday, January 20, 2011

anda seorang pencuri !!!

salam

dah lame sebenarnye nk cerita pasal ni.tp myb belum bersedia lg..saya xpasti samada semua org penah mengalammi nasib yg sama..tp saya terus terang. seigt saya dalam hidup ni alhamdulillah baru sekali terlibat dalam cubaan mencuri dan akhirnya membatalkan niat tersebut.

ini bukan niat untuk membuka pekung di dada mahupun riak2..namun sejadar untuk berkongsi dgn anda semua pengalaman saya.

if xsilap saye la..kes ni jadi dalam tahun 2008 or 2009 that time saya ade beli phone 2nd hand from one of my friends sbb phone yg saye pakai b4 that rosak..nk beli yg ni pon phone biase jek..mule2 tu deal Rm300 tp saye pandai2 assume setakat Rm50 boleh la dapat less coz kawan kn..xkan xdapat nk less langsung..lepas dapat loan pt saye pon g la jumpe kawan saye ni..

konon nye nk beli phone ni kn. g la jumpe die kat rumah die..dah nk beli mntak less xdapat langsung.geram pon ade.kawan da lame xkn xdapat less even sket pon kn..dengan hati yang berat saye bayar RM300..then balik la ke rumah.



lepas keluar daripada rumah kawan saye ni. saye terpandang kasut die..at that time kasut ni oleh tahan femes gak la..ntah mcm mane disampuk syaitan agaknya..saye terus capai kasut die ni n letak dalam bakul moto.atas sebab bengang xdapat less mencuri kasut.. bodoh betul time tu..

lepas letak dalam rage@bakul moto trus start enjin moto n trus balik rumah..FYI jalan ke rumah saye mmg gelap..tetiba guruh kuat giler.mcm nk ribut.. bukan sekali dua..tp byk kali gak la..langit pon mcm nk runtuh je..mmg seram la..padahal sebelum bertolak balik dari rumah kawan saye td xde la tunjuk sign2 nk ribut..



tetibe saye terfikir ni mgkin sign bahawa saye xpatut mencuri..sebab ianya menganiya orang lain..terutama sesama Muslim..saye pon patah balik n terus pegi rumah kawan saye td..n sampai kat sane saye letak balik kat tempat asal kasut tu ade td..n dalam hati berdoa pada Allah SWT.."ya Allah...ampun kn dosa ku ya Allah" n trus balik..

the best part is time odw balik rumah tu xde langsung guruh..langit cerah di terangi cahaya bulan..itu adalah kali pertama dan terakhir saye melakukan perkara bodh itu..dan dgn harapan tidak lg mengulangi perbuatan tersebut...

morale of the story jgn ambil smthing yg bukan milik anda..segala yg buruk datag dari kelemahan diri saye sendiri n yg baik dtg daripada tuhan mencipta alam semesta in Allah SWT..n selamat beramal :)

No comments:

Post a Comment