Pages

Tuesday, January 18, 2011

guna internet untuk muamalat !
salam

dalam kelas advance fiqh muamalat baru2 ni ...ustaz saya ade cerita tentang ibadat dan muamalat....dari segi konteks nya kita same2 kira berapa masa yg kte semua peruntukkan untuk beribadah dalam masa sehari ??

each solat fardhu yg kita bse wat tp2 hari ada la dalam 5minit setiap solat..darab dgn 5kali solat (tu pon kalau cukup la) ade la dalam 25minit sehari kita solat...puasa sunat mmg haram la kita ni nk buat kn..zakat or sedekah plak bukan tp2 hari jumaat kite sumbat kertas dalam tabung masjid 2..
so dalam 24hours kite spend mase untuk our creator Allah SWT juz 25minit...

dari ape yg ustaz ckp 25minit dari 24jam adalah terlalu kurang dalam ibadat harian kita sebagai seorang Muslim yg mana kita da tau objektif hidup kita ni cuma satu..mengabdikan diri kepada Allah SWT yg maha esa..tp dalam sehari juz 25minit jek..

maka timbul pula soalan yg menyatakan mcm mane kita nk beribadat lebih lama dari 25minit sehari sedangkan kita masih mempunyai tggjwb lain sebagai makhluk yg hidup di atas muka bumi ini..ada yg student, ada yg bekerja.. 8 - 9 jam dah spend pada keje..bukankah begitu ??

pada awal tulisan saya kali ini ada saya sebutkan bahawa ibadah dan muamalat berkaitan..muamalat itu juga ibadah..contoh ?? setiap pekerjaan, dan perbuatan kita yg mana berniatkan untuk mendapat keredhaan Allah SWT adalah suatu ibadah.

sebagai contoh student pg kelas dgn niat untuk mendapat keredhaan Allah SWT pun da kira ibadat. fb yg digunakan untuk menyampaikan dakwah pun ibadah. blog2 yg ditulis untuk menyampaikan dakwah pun di anggap ibadah..

so saya amat bersetuju dgn sesiapa menulis blog untuk kepentingan umat islam sejagat..semoga kita semua sama2 menggunakan saluran internet ini untuk melakukan kebaikan dan berdakwah..segala kekurangan dtg dari diri saya sendiri dan segala yg baik dtg dari Allah SWT..

No comments:

Post a Comment