Pages

Sunday, January 23, 2011

ini negara kami atau bukan ?


salam

sekarang ni rase heran la. mane2 tempat saye pergi sure terserempak dengan mamat bangla,nepal,vietnam lg2 indon.. ni adalah situasi yg kita hadapi 3 or 4 tahun yg lepas. tapi hari ni kalu kita keluar rumah jek bukan setakat bangla or indon, tp mat negro pon dah bersepah2 kat merata2 siap kendong mcm2 barang kt tgn dorg utk dijaja..

ada bwk jam,wallet n mcm2 lg la..bila kite tanye ape pasal dtg Malaysia, jawapan yg same je dorg bgtau kite.."im student from !#$@$! college" i need money for my studies..entah betul or tidak 2 xsure la...tp bukan tu yg nk dijadikan cerita..cerita or isu kat sini adalah keberSEPAHan foreigner2 xsah ni kat negara kita.

kadang2 pegi KL time weekend lebih DORANG dari kita..tu ade my kazen la cite..die engineer kat johor yg mne complain sbb sometime weekend pon die kene keje.. " geram la..weekend pon keje.mat bangla pon dapat pg KLCC weekend2" tu pon da menunjukkan yg bertapa ramai org asing dalam negara kita ni..




keberSEPAHan warga foreigner ni ade pro n conz die..standard la kn...dari sudut +ve mmg bagus la..dorg ni membanting tulang 4kerat memajukn negara kita dalam mcm2 sektor..agriculture, manufacture n mcm2 lg la..tp dari sudut -ve nye percent jenayah kat negara kita da mula meningkat..anak remaja kita da malas nk bekerja, bukan nk salahkan dorg jgk.kite same2 pikir nk ke keje ?? same2 kuli kat kilang if sume kuli tu bangla..rase cm bangla la anak Malaysia tu..yelah..mane xnye..ckp negara sendiri n kwn2 keje sume bangla,nepal yg mana lebih ramai kuantiti dari rakyat Malaysia..



ade tu mamat foreigner xsah ni yg bercinta dengan wanita cni n bawak balik negara dorg, kesian la ckit kat wanita negara ni..sume ni bukannye perkara yg baru dalam negara kita..dah beratus remaja perempuan kita yg dilarikan lelaki dari Lombok.. n mamat negro ni pulak bz kikis duit mak datin kat Malaysia ni..

hopefully negara kita mampu maju tanpa campur tgn foreigner xsah ni..sekian :)

sumber gambar: kosmo online

No comments:

Post a Comment