Pages

Thursday, January 20, 2011

medicine in the Quran

salam

ape khabar semua..post ni nk cite psl penyakit2 and its cure. mesti semua penah dgr "setiap penyakit ade ubatnya" saye sure ramai yg penah dgr ayat ni..and saye ade satu cerite yg i think dapat support statement td..

pada suatu malam, Imam Abi al-Qasim bermimpi berjumpa Rasulullah SAW lalu mengadu kepada baginda mengenai penyakit yg dihidapi anak lelakinya. dia sudah puas berikhtiar tetapi penyakit anak lelakinya tidak juga sembuh. Rasulullah SAW lalu bersabda kepadanya "apakah kamu tidak pernah membaca ayat-ayat yg menjadi penawar penyakit di dalam Al-Quranul Karim?"

sebaik Rasulullah bertanya soalan itu , Abi al-Qasim terjaga dari tidurnya. beliau lalu mengingatkan kembali ayat2 yg jelas maksudnya menjadi penawar segala penyakit yg pernah dibaca olehnya dalam Al-Quran seperti berikut :"dan apabila aku sakit, dialah yang menyembuhkan ku." (surah asy-Syu'ara ayat : 80 )

"...dan melegakan hati orang-orang yg beriman." (surah at-Taubah ayat : 14)

"katakanlah "Al-Quran itu adalah petunjuk dan penawar bagi orang-orang yang beriman..." (surah Al-Fushilat ayat:44 )

"dan kami turunkan dari Al-Quran suatu yg menjadi penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman dan Al-Quran itu tidaklah menambah kepada orang-orang yg zalim selain kerugian." (surah al-Israak ayat:82)

"hai manusia, sesungguhnya telah datang kepadamu pelajaran dari Robbmu dan penyembuhan bagi penyakit-penyakit yang berada dalam dada dan petunjuk serta rahmat bagi orang-orang beriman" (surah Yunus ayat:57)


"..dari perut lebah itu keluar minuman (madu) yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat ubat yang menyembuhkan bagi manusia" (surah an-Nahl ayat:69)

Abi Qasim lalu mnejadikan ayat2 tersebut sebagai amalannya dalam niat untuk menyembuhkan nak lelakinya..Alhamdulillah. penyakit anak lelakinya beransur2 pulih..

gambar2 ini cuma sekadar hiasan

sumber: mastika ogos 2010

No comments:

Post a Comment