Pages

Sunday, January 2, 2011

utamakan kesihatan anda yeh..


salam

dah lama orang perkatakn perkara ni. n dah pelbagai research telah di jalankan tehadap makanan dan mnuman kegemaran kita. dan result yg diperolehi amat mengerikan. bahawa mnurut Kementerian Kesihatan 80% daripada mknan harian kita mngandungi kandungan yang tidak sihat dan besar kemungkinan merosakkan organ dalaman.

tak percaya ?? cuba kita fikir balik. Malaysian habit yg mane pg2 xsah kalau xde Nasi Lemak, xsempurna pagi tu kalau xpekena roti canai n teh tarik.. bg yang perokok plak wajib isap rokok lepas mkn. dah la mkn mknan xberkhasiat + plak rokok lepas breakfast..

last year saye ade terbace kat paper yg mne teh tarik ada long term effect menjurus kepada penyakit kanser n strok. xbape sure..tp hari ni 3jan2011. saya sahkan ini adalah benar dimana paper Kosmo bertarikh hari ni iaitu 3Jan2011

menururt paper Kosmo "org ramai di nasihatkan supaya mengelak pengambilan berterusan air teh sukat yg banyak di jual di banyak gerai2 mahupun kedai mamak bagi mengelakkan risiko penyakit kanser"


ok ape tu teh sukat ??

teh sukat adalah serbuk teh yg banyak digunakan dalam membancuh teh tarik. teh sukat mendapat namanya daripada cara ia dibeli iaitu dgn cara sukatan. teh sukat ini menjadi pilihan para peniaga atas sebab kos yg murah. menurut Timbalan Dekan Fakulti Perubatan UM, Prof. Mustafa Ali Mohd berkata, bahan pewarna sintetik yg byk dipakai dalam industri mewarna kain menjadi pilihan kerana kosnya yg rendah.

apabila dimasukkan kedalam air, ia akan mengeluarkan warna kuning pekat dan menarik perhatian peminum. ia tindak balas itu menunjukkan tindak balas sintetik. dan ini secara tidak langsung menunjukkan bertapa kesihatan anda dalam bahaya..

hargai lah hidup kita semua agar memiliki kehidupan yang lebih bermakna....

sumber:kosmo 3jan2011


No comments:

Post a Comment