Pages

Sunday, February 20, 2011

kalau kain panjang sejengkal

Assalamualaikum

zaman sekarang ni sume penuh dengan perbagai dugaan dalam macam2 perkara.Dunia dikejutkan dengan beberapa negara Arab yang bergolak menuntut kebebasan daripada kerajaanmereka sendiri..saya tiada hak utk mengadili pemerintaha kerajaan mereka sebelum ini..tapi apa yg kita dapat lihat bahawa rakyat sudah buka mata.tidak sanggup lagi ditindas dan mahukan perubahan.bukan itu yang saya mahu highlight kan dalam ruangan kali ini tetapi adalah sebab dunia ini sudah dipenuhi oleh ramai manusia2 tamak.sepertimana yg telah kita dengar kekecohan telah berlaku dimana2 sekiranya berlakunya kezaliman terhadap sesuatu bangsa mahupun negara tertentu.

Pada satu ceramah yang pernah saya hadiri. Ustaz tersebut mengatakan bahawa Politik telah wujud sejak zaman Rasulullah SAW lagi..kalau zaman sekarang ni ada sesetengah orang yang cakap die xminat dan xambil tahu tentang politik negara ini tidak mengapa tetapi jangan nk bising kalau harga minyak or apa2 harga barang keperluan naik..sebab itu semua berkait rapat dengan Kerajaan yang ditentukan melalui pilihanraya yang sudah semestinya melalui landasan politik.

dengan adanya sokongan daripada rakyat seseorang pemimpin haruslah memimpin dengan seadil adilnya..Saidina Umar ketika menjadi Amirul Mukminin sangat mementingkan pembangunan ummah sehinggakan beliau yang dahulu berbadan sihat dan berisi sebelum menjadi pemimpin negara Islam sehinggakan menjadi kurus kerana menghabiskan wangnya pada rakyatnya.


Sebelum menjadi pemimpin memakai pakaian mahal2 dan memakai wangian yg mahal2 namun setelah menjadi pemimpin belaiau hanya memakai pakaian buruk dan tidak lagi memakai wangian yg mahal2..ini adalah kerana beliau amat mementingkan rakyatnya. inilah baru Rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan..

Alhamdulillah Malaysia berasa dalam keadaan aman dan damai dalam menjalani kehidupan berbilang bangsa.. :)

No comments:

Post a Comment