Pages

Thursday, February 17, 2011

tentera putih

assalamualaikum....

apa khabar semua..baru2 ini saya ada mendengar cerita dari ustaz saye mengenai pengalaman sahabat beliau yg pernah melawati Palestin. dan apa yg diceritakan disini adalh suasana amat berbeza. terutama dalam usaha pembangunan modal insan.

ada cerita menarik yg ustaz saya ceritakan iaitu suatu ketika itu dimana pihak tentera Israel bertempur dengan rakyat Palestin dalam usaha mereka yg tidak sudah2 ingin memusnahkan dan mengecam umat Islam. dalam peperangan kali ini rakyat Palestin yang hanye tinggal bebrapa kerat dan berpakaian serba hitam bagi menyukarkan mereka dilihat oleh tentera Israel. sudah tentunya tentera Israel ini ramai dan lengkap bersenjata dan berteknologi canggih. namun mengikut logik akal mmg pihak Israel boleh menang mudah namun secara tiba2 pihak tentera Israel berundur.

dalam usaha mengundurkan para tentera mereka..rakyat Palestin dapat menangkap beberapa tentera Israel. lalu mereka menyoal mereka dan bertanyakan mengapa mereka berundur secara tiba2..lalu mereka memberitahu bahawa ketika mereka melancar serangan bertalu2 keatas kubu Palestin mereka terlihat tentera Palestin semakin ramai.lalu rakyat dan tentera Palestin ini merasa hairan kerana pihak Palestine tidak menambah langsung bilangan tentera mereka lalu meminta askar Israel ini memceritakan rupa fizikan tentera tambahan Palestin itu..Tentera Israel memberitahu bahawa tentera tambahan itu memakai baju seraba putih dan memiliki tubuh yang jauh lebih besar berbanding tentera Palestine.


sedangkan tentera Palestin memakai pakaian seraba hitam.. dan ada pendapat mngetakan itu adalah bantuan Malaikat dari Allah SWT..apa yang saya tahu di Palestin digalakkan anak2 kecil sejak usia 3 or 4 tahun untuk menghafal Al-Quran.. dan ada yang berusia 5tahun sudah menghafal Al-Quran..dan dari mendapat ustaz saya kita terlalu berbeza dengan mereka. lelaki berusia 40 tahun pun belum tentu memiliki keimanan or ketaqwaan seperti mereka yg berusia 10 or 11 tahun di Palestine.


dan dari pandangan saya kita mungkin tidak dapat membantu mereka dalam pembangunan Islam seperti mereka di Palestin. berperang bersama mereka apa yang tinggal untuk kita bangunkan adalah Islamic Economic. Takaful,Islamic Financial , Al.Rahnu dan berbagai lagi dalam usaha membangunkan economy Ummah..

No comments:

Post a Comment