Pages

Thursday, March 3, 2011

siapa yang tidak sayang pada kedua ibu bapa mereka ?


Assalamualaikum

apa khabar semua..pagi tadi Encik Saedon Hassan@ayahku mesej..tanye duit cukup ke x ? terharu bila ada yang menanyakan sedemikian.. rasa kasih dan sayang itu begitu jelas walau sekadar satu mesej...

pada zaman sekarang ni banyak betul rumah2 org tua kat mane2 dalam Malaysia ni..betul la ade pepatah Melayu mengatakan bahawa "seorang ibu mungkin mampu menjaga,mendidik,menyayangi 9orang anak,tetapi 9orang anak belum tentu seorang mampu melakukan perkara yg sama seperti ibu mereka"

baru2 ini 1of my frenz baru saje kehilangan bapanya..Al-Fatihah..bayangkan seorang insan yang kita amat kasihi meninggalkan kita buat selamanya..

Dalam Islam turut menyatakan bahawa bertapa penting mentaati dan menghormati kedua ibu bapa

diriwayatkan oleh al-hakim

Sabda rasulullah s.a.w yang maksudnya: “ Redha Allah bergantung pada redha dua ibu bapa, dan murka Allah bergantung pada murka kedua-dua ibu bapa.”

Riwayat al-Hakim
Pengajaran hadis:
i) Tanggungjawab anak terhadap kedua-dua ibu bapa terbahagi kepada dua iaitu tanggungjawab semasa mereka masih hidup dan tanggungjawab selepas mereka meninggal dunia.

ii) Semasa kedua-dua ibu bapa masih hidup anak-anak hendaklah berbakti dan berbuat baik kepada mereka kerana ibu bapa adalah orang yang paling banyak berjasa kepada anak. Di antara adab yang mesti dipraktikkan sentiasa ialah berlemah lembut dan berbudi bahasa apabila berkomunikasi dengan mereka, berbelanja untuk keperluan ibu bapa dan menjaga mereka dengan sebaik-baiknya.

iii) Manakala apabila kedua-dua ibu bapa telah meninggal dunia adalah menjadi tanggungjawab anak-anak untuk mendoakan kesejahteraan ibu bapa mereka, menzirahi pusara mereka, melaksanakan nazar mereka yang belum tertunai, menghubungkan silaturahim dengan sahabat handai ibu bapa, mengqadakan puasa yang terhutang, menunaikan haji sekiranya mampu, membaca al-Quran dan melunaskan hutang ibu bapa yang belum langsai semasa hayat mereka.

iv) Sesungguhnya bagi setiap anak, meskipun telah mempunyai keluarga sendiri mereka wajib mentaati dan menghormati kedua-dua ibu bapa. Anak yang tidak mentaati kedua-dua ibu bapa dianggap sebagai anak yang derhaka sedangkan kesalahan menderhaka termasuk di kalangan dosa-dosa besar.

v) Setiap anak yang derhaka akan dilaknat oleh Allah S.W.T, amalan dan ibadah mereka tidak diterima dan tidak akan mendapat ganjaran yang memungkinkan perbuatan baik yang dilakukan sepanjang hayatnya akan sia-sia. Oleh itu Islam menitikberatkan keredaan kedua-dua ibu bapa agar hidup sentiasa diberkati Allah.

2 comments: