Pages

Monday, April 25, 2011

muka manis !assalamualaikum wbt...

adakah kita berpuas hati dengan kerja yg kite sedang kita lakukan ini ? mungkin jawapan yang paling sesuai adalah tidak...ini terlihat daripada kemesraan sesetengah kakitangan kerajaan mahupun swasta dalam melayan pelanggan..

sekiranya anda tiba dikaunter2 untuk berurusan sering kali disambut dengan muka masa.adakah lebih baik sekiranya kedatangan kita disambut dengan senyuman..tapi bukan semua yang menyambut dengan muka masam..Alhamdulillah ade juga yang menyambut dengan muka yang manis serta sekuntum senyuman.. cuma bilangan mereka ini tidak ramai...

saya amat bersetuju dengan lagu Malek yang berjudul senyum.."kalau semua orang senyum dunia tiada penyakit" ini tidak pergi kelas pagi2 muka masam.pegi kerja pun muke masam..kadang2 senyuman yang diukirkan itu dapat memadamkan sedikit sebanyak masalah yang sedang kita hadapi..Islam pun xmenghalangkan kita senyum..ade sepotong hadis :

Dari Jabir bin Abdullah r.a katanya:”Rasulullah SAW bersabda “Tiap-tiap perkara yang makruf menjadi sedekah. Antara perkara yang makruf itu ialah hendaklah engkau (semasa) bertemu dengan saudaramu (sesama anak Adam) biarlah dengan muka yang manis dan (kalau ada yang meminta air) hendaklah engkau tuangkan timbamu ke dalam bekas air yang dibawanya.”
(Ahmad)


so mulai hari ini mari kite ramai2 try senyum selalu..semoga pahala sedekah diperolehi dengan rasa lebih lapang hati :)

No comments:

Post a Comment