Pages

Tuesday, May 24, 2011

nasib anak2 kecil !



Assalamualaikum...

arini saya ade bace paper tentang seorang bapa yang ingin menghadiri upaca pengebumian tertinggal anaknya didalam kereta dengan pintu dan cermin tertutup sehingga mengakibatkan kematian kepada budak tersebut.. ini bukan kali pertama kes seperti ini berlaku..try bace ni http://www.hmetro.com.my/articles/Balikusungjenazahanak/Article



sudah banyak kali kes kematian membabitkan terkunci didalam kereta seperti ini..mungkin ibu bapa mahupun penjaga tidak sengaja meninggalkan anak mereka namun mereka mestilah aware tentang anak2 mereka..


saya setuju dengan pendapat salah seorang sahabat saya dengan status fb beliau "SEJAM di kawasan perkuburan..??? tanam mayyit, talkinan panjang lebar, doa yang panjang berjela-jela dan ditambah jika baca Quran di kuburan adalah contoh akitiviti bid'ah masyarakat melayu..penyudahnya anak mati dalam kereta.."

Islam sendiri menyeru Umatnya supaya berlaku adil kepada anak2.ini terbukti didalam sepotong hadis baginda Rasulullah SAW..

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:”Takutlah akan Allah dan berlaku adillah terhadap anak-anakmu. ”
Riwayat al-Bukhari dan Muslim

walau bagaimana pun takziah di ucapkan kepada keluarga mangsa.mungkin apa yang berlaku ada hikmahnya dan ini juga harus dijadikan iktibar kepada kita semua..semoga kita semua terhindar daripada perkara2 yg tidak kita ingini..insyaAllah..

sumber: harian metro, kosmo online

Monday, May 23, 2011

cerai berai ni bukan budaya kita




Assalamualaikum

macam yg anda baca.kes cerai berai kat dalam Malaysia ni da mcm perkara biasa da. tgk artist2 ni sume kahwin nak grand2..kat hotel ni. kat pwtc berpuluh2 ribu habis tp kehidupan berumah tangga tu xkekal..kesian kdg2 dgr kes bercerai berai ni.. ni jer yg buat saye fobia sket pasal kahwin2 ni..xtau la mcm mane leh ade kawan2 yg excited nk kawin sgt hoho...

cerai berai ni adalah perkara Halal yg paling dimurkai oleh Allah SWT.semoga perkahwinan yg bakal ditempuh oleh pasangan2 diluar sana akan diberkati oleh Allah SWT dan tidak seperti artist2 kita ni.dah mcm budaya Hollywood dah bila kahwin xsampai setahun dua bercerai berai..MasyaAllah..



bagi sesiapa yg berkemampuan perkahwinan itu perkara digalakkan. ade sepotong hadis Rasulullah SAW yang menyuruh umat Islam berkahwin supaya menundukkan nafsu

Dari Abdullah r.a katanya:”Rasulullah s.a.w bersabda:”Hai para pemuda! Sesiapa di antara kamu yang telah sanggup memikul tanggungjawab berumahtangga, maka kahwinlah! Kerana perkahwinan itu dapat menundukkan mata dan kemaluan (dari dosa). Siapa yang belum sanggup, hendaklah dia berpuasa kerana puasa itu dapat menundukkan nafsu berahi.”
(Muslim)

semoga perkahwinan yang bakal kita bina suatu hari nanti terhindar daripada gejala bercerai berai ni..InsyaAllah :D

Wednesday, May 18, 2011

suicide !

Assalamualaikum....

pagi ni saye ade trbace satu berita kat paper pasal sorg perempuan cuba nak bunuh diri dengan memakai pakaian kahwin beliau. kesian pun ade tgk perempuan tu. perempuan yang berusia 22 thn ni cuba bunuh diri pas boyfriend die tinggalkan die lepas 4thn bercinta. dah plan nk kawin dan2 mintak putus mane x meroyan perempuan ni..

nasib sorg pegawai tempatan sempat tangkap dan org ramai pun tolong la perempuan ni.. try bukak link ni if nak tgk real hoho..http://www.youtube.com/watch?v=OWdx2ZZUBEU


tu la masalah org skng ni..ade masalah bunuh diri..semoga Allah SWT tingkatkan iman kita supaya kita terhindar daripada tindakan2 seperti ni.. ni bukan kat oversea jer, dalam Malaysia pun ape kurangnye. contoh cam 2,3 bulan lps time sorg remaja perempuan try terjun daripada bangunan KB Mall, Kota Bharu , Kelantan. masalah cinta juga..


Islam menegah umatnya daripada melakukan perbuatan ini. ada sepotong hadis tentang membunuh diri:

Dari jabir bin Samurah r.a katanya,”Dibawa orang kepada nabi s.a.w jenazah seorang lelaki yang membunuh diri dengan anak panah. Tetapi jenazah itu tidak disolatkan oleh baginda.”
(Muslim)

di dalam islam membunuh diri adalah tindakan dan gejala orang yang nipis imannya. membunuh diri termasuk didalam perbuatan yang haram. dan turut dianggap mendahului ketentuan tuhan. azab perbuatan ini amatlah berat.
Islam menegah umatnya daripada membunuh diri.walau apa pun halangan dalam kehidupan kita ini, semua itu datangnya daripada Allah SWT untuk menguji kesabaran kita..insyAllah..semoga kita dan sekeluarga jauh daripada perbuatan yg mendatangkan kemurkaan Allah SWT. :D

sumber ; kosmo online, himpunan hadis Jakim.


Saturday, May 14, 2011

selamat bercuti


Assalamualaikum...

selamat bercuti kepada warga IPTA..semestinya cuti ini akan dipenuhi dengan pelbagai aktiviti yang dirancang setelah sekian lama..ada yang mahu bekerja,ada yang praktikal dan ade juga yang hanya makan tido shj di rumah..

walau apa pun aktiviti yang anda lakukan pastikan ianya sesuatu yang tidak sia2 dan melalaikan..semoga cuti anda dirahmati Allah SWT dan gud luck utk result exam yang bakal keluar tidak lama lagi :D