Pages

Tuesday, May 24, 2011

nasib anak2 kecil !Assalamualaikum...

arini saya ade bace paper tentang seorang bapa yang ingin menghadiri upaca pengebumian tertinggal anaknya didalam kereta dengan pintu dan cermin tertutup sehingga mengakibatkan kematian kepada budak tersebut.. ini bukan kali pertama kes seperti ini berlaku..try bace ni http://www.hmetro.com.my/articles/Balikusungjenazahanak/Articlesudah banyak kali kes kematian membabitkan terkunci didalam kereta seperti ini..mungkin ibu bapa mahupun penjaga tidak sengaja meninggalkan anak mereka namun mereka mestilah aware tentang anak2 mereka..


saya setuju dengan pendapat salah seorang sahabat saya dengan status fb beliau "SEJAM di kawasan perkuburan..??? tanam mayyit, talkinan panjang lebar, doa yang panjang berjela-jela dan ditambah jika baca Quran di kuburan adalah contoh akitiviti bid'ah masyarakat melayu..penyudahnya anak mati dalam kereta.."

Islam sendiri menyeru Umatnya supaya berlaku adil kepada anak2.ini terbukti didalam sepotong hadis baginda Rasulullah SAW..

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:”Takutlah akan Allah dan berlaku adillah terhadap anak-anakmu. ”
Riwayat al-Bukhari dan Muslim

walau bagaimana pun takziah di ucapkan kepada keluarga mangsa.mungkin apa yang berlaku ada hikmahnya dan ini juga harus dijadikan iktibar kepada kita semua..semoga kita semua terhindar daripada perkara2 yg tidak kita ingini..insyaAllah..

sumber: harian metro, kosmo online

No comments:

Post a Comment