Pages

Wednesday, May 18, 2011

suicide !

Assalamualaikum....

pagi ni saye ade trbace satu berita kat paper pasal sorg perempuan cuba nak bunuh diri dengan memakai pakaian kahwin beliau. kesian pun ade tgk perempuan tu. perempuan yang berusia 22 thn ni cuba bunuh diri pas boyfriend die tinggalkan die lepas 4thn bercinta. dah plan nk kawin dan2 mintak putus mane x meroyan perempuan ni..

nasib sorg pegawai tempatan sempat tangkap dan org ramai pun tolong la perempuan ni.. try bukak link ni if nak tgk real hoho..http://www.youtube.com/watch?v=OWdx2ZZUBEU


tu la masalah org skng ni..ade masalah bunuh diri..semoga Allah SWT tingkatkan iman kita supaya kita terhindar daripada tindakan2 seperti ni.. ni bukan kat oversea jer, dalam Malaysia pun ape kurangnye. contoh cam 2,3 bulan lps time sorg remaja perempuan try terjun daripada bangunan KB Mall, Kota Bharu , Kelantan. masalah cinta juga..


Islam menegah umatnya daripada melakukan perbuatan ini. ada sepotong hadis tentang membunuh diri:

Dari jabir bin Samurah r.a katanya,”Dibawa orang kepada nabi s.a.w jenazah seorang lelaki yang membunuh diri dengan anak panah. Tetapi jenazah itu tidak disolatkan oleh baginda.”
(Muslim)

di dalam islam membunuh diri adalah tindakan dan gejala orang yang nipis imannya. membunuh diri termasuk didalam perbuatan yang haram. dan turut dianggap mendahului ketentuan tuhan. azab perbuatan ini amatlah berat.
Islam menegah umatnya daripada membunuh diri.walau apa pun halangan dalam kehidupan kita ini, semua itu datangnya daripada Allah SWT untuk menguji kesabaran kita..insyAllah..semoga kita dan sekeluarga jauh daripada perbuatan yg mendatangkan kemurkaan Allah SWT. :D

sumber ; kosmo online, himpunan hadis Jakim.


2 comments:

  1. smoga tuhan kuatkn iman kite dn trhindar dr sume ini..amin..

    ReplyDelete