Pages

Wednesday, June 8, 2011

adakah kepayahan hidup anda setanding dengan manusia lain ?Assalamualaikum wbt...

arini bukak2 fb ternmpak smthng from youtube yg one of my fren share.. cerita pasal seorang remaja masuk audition Korean got talent. yang menarik suara die superb giler.. sedar2 je mostly sume yang ade dalam dewan tu menangis dengar.. yang lebih menyedihkan lagi adalah kisah hidup mamat ni..


lepas tgk video ni terpikir gak..dulu time dilanda kesusahan saye rase mcm saye adalah org yang plg malang dalam hidup ni.. takde sape lg malang daripada saye.tp tu la silapnye. kite patut sedar bahawa lebih ramai orang susah dan menderita daripada diri kita ni..


ade sepotong hadis baginda SAW mengenai ujian dalam kehidupan.
Nabi s.a.w bersabda: "Tidak ada seseorang Islam yang ditimpakan sesuatu yang menyakiti, iaitu penyakit atau lainnya, melainkan Allah gugurkan dengan sebab itu dosa-dosanya, sebagaimana pokok menggugurkan daunnya (pada musimnya yang tertentu)." -
Abdullah bin Mas'ud r.a-
mmg sukar kalau ujian melanda kn..lg2 mcm masalah kewangan,masalah tempat kerja, macam2 lg masalah.ataupun ujian Allah SWT yg lebih berat.minta2 dijauhkan kerana rasenya belum mampu untuk menanggung ujian yang terlalu berat..tp tu la ujian2 ini semua membantu menghapuskan dosa2 kecil yang kita lakukan..

semoga diri kita semakin tabah dalam mengharungi hari2 dalam hidup ini dan terhindar daripada malapetaka dan kecelakaan InsyaAllah....Amin Ya Allah...

No comments:

Post a Comment