Pages

Tuesday, June 7, 2011

seronok giler dapat gelak kan ??



Assalamualaikum wbt...

ape khabar anda semua..harap2 dalam keadaan sihat2 semuanya.. dah seminggu xonline.bukan sebab bz keje..tp sebab jiran sebelah pegi bercuti..so xde tenet la..maklum la..kongsi wifi org..hehe..bukan curi ek..da mintak permission dah..

setelah lama xonline ni..ade idea nak menulis tentang smthng yg menarik drpd satu rancangan tv menarik yg saya tonton.iaitu motivasi pagi di tv9..kebiasaanya slot xsmpai sejam ni selepas rancangan tanyalah ustaz pkul8 cam tu start la..


ape yang menarik hati saya utk menulis tentang gelak ni sebab saye ni mmg kuat gelak.. seriously .. gelak pulak bukan pelan2..org perak ckp terkekek- kekek la gelak..maksudnya mcm terbahak2 la lbh kurang..bukan nk bukak pekung.tp nk tunjukkan jln cerita entri kali ni... dan setelah dgr ape yg ustaz dalam motivasi pagi tu ckp..saye mule terpikir tentang aktiviti gelak saye ni..

dalam surah At-Taubah ayat 82. " Oleh itu bolehlah mereka ketawa sedikit (didunia ini) dan mereka akan menangis banyak (diakhirat kelak), sebagai balasan bagi apa yang mereka telah usahakan."

setelah ustaz menerangkan maksud ayat ini saye rase bersalah, dan berdosa atas sikap saye itu..saye yakin diri saye dan tuan puan semua tidak mahu menangis di akhirat kelak..ya Allah ampunkan lah dosa hamba mu ini ya Allah.. kite ni duk gelak selalu..tgk maharajalawak la.tgk movie kelakar la..

sebab itu Islam tidak membenarkan umatnya gelak berlebih lebihan..cukuplah sekadar senyuman..itu yang susah nak buat..dah terbiase..IsyaAllah semoga kite same2 cuba utk mengubah diri kita masing2..




ada sepotong hadis baginda SAW tentang kepentingan senyum itu:

Dari Jabir bin Abdullah r.a katanya:”Rasulullah SAW bersabda “Tiap-tiap perkara yang makruf menjadi sedekah. Antara perkara yang makruf itu ialah hendaklah engkau (semasa) bertemu dengan saudaramu (sesama anak Adam) biarlah dengan muka yang manis dan (kalau ada yang meminta air) hendaklah engkau tuangkan timbamu ke dalam bekas air yang dibawanya.”
(Ahmad)

semoga kita dapat bersama2 memelihara diri daripada dosa..InsyaAllah :D

3 comments:

  1. haaa tgk bukan xnk gelak..ni xgelak kne marah..:(

    ReplyDelete
  2. xla..gelak sket2 jadi lah..kamu tu sume bende xkelakor

    ReplyDelete
  3. hahaha.... eh tergelak lak... ok i'll try not 2 gelah ova.. hee.. ckit x..

    ReplyDelete